Logisztikai vagyonvédelem a Rail Cargo-ban

Cégünk 2016 óta lát el vagyonvédelmi feladatokat a Rail Cargo számára. A társaság a BILK területén helyezkedik el, és központi szerepet tölt be a Magyarországon túlmutató, közép- és kelet európai árufuvarozási piacon.

Több országon átívelő fuvarfeladatok vasútlogisztikai megoldásában piackoordináló szerepet tölt be az európai és az eurázsiai régióban. Megbízóik igényeinek teljesítése érdekében nemzetközi útvonalak mentén közlekedő speciális irányvonatok szervezésében és üzemeltetésében vesznek részt. Ezen feladatok ellátásában és támogatásában vesz részt cégünk is.


Az objektumban sokrétű kihívással nézünk szembe nap, mint nap, – itt biztosan nem unatkozunk. Természetesen alapvető feladatunk a folyamatos – preventív jellegű – jelenlét biztosítása. A napi rutinok közé tartozik továbbá, az illetéktelen személyek bejutásának megakadályozása, de helyspecifikus feladatokkal is bővelkedik a telephely.

A rakodóterületre két útvonalon is érkeznek szállítmányok, egyrészt közúton, másrészt vasúton.  A napi több száz konténer, illetve a beérkező tehergépjárművek és azok rakományainak ellenőrzése is őreink feladata. Kiemelt figyelmet fordítunk a konténerek és azok zárjainak (plombájának) épségére, melyet elektronikusan jegyzőkönyvezünk. Az IDSS (Intelligent Digital Security System) digitális őrnapló rendszerünk segítségével a megbízóink folyamatosan, és azonnal nyomon követhetik a folyamatokat. Egy szofisztikált feladat ellátása ma már papír alapon gyakorlatilag nem lehetséges, vagy rendkívül bonyolult lenne és magát az ellenőrzést is megnehezítené. De lássuk be a XXI. században már nem is kellene, hogy ez opció legyen. Digitális rendszerünkben gyorsan, egyszerűen és könnyen rögzíthető minden olyan információ, ami megkönnyíti az eljárást egy-egy vitás helyzet esetén vagy egy egyszerű visszaellenőrzésnél. Az időbélyeggel ellátott képek egyértelműen bizonyítanak mindent. Természetesen nem csak az idő bizonyító tényező, hanem a hely is. Ezért minden elkészített fotón az ellenőrzés koordinátái is szerepelnek.

Az ellenőrzés kemény fizikai munka, hiszen mind tűző napon, mind szakadó esőben, vagy hóban-fagyban vonatátvételkor egyesével fel kell mászni a vagonokra, hogy a plombát ellenőrizni tudjuk, konténerről konténerre haladva vizsgáljuk át. Amennyiben sérült zárat vagy plombát találunk, úgy az őrszolgálat részére kiadott egyedi számmal ellátott zárral lezárjuk azt, jegyzőkönyvezzük és jelentjük.

Ez egy komplex, nagy koncentrációt igényfő feladat, -itt szinte egy percre sem lehet lazítani. Emellett erős szellemi igénybevételt is jelent a tevékenység, hiszen a rafinált személyek különböző taktikákat alkalmazva úgy helyezik vissza a letört plombát, hogy azon alig látszik a sérülés. Minden alkalommal alaposan meg kell vizsgálnunk a plombák sértetlenségét, és ez a folyamat rendkívüli odafigyelést igényel. Összességében olyan kimerítő munka egy ilyen vonatátvétel, hogy nem ugyanaz az őrünk végzi el az összeset a nap folyamán, hanem váltásban sorra kerül összes kollégánk. Pár óránként váltják egymást a különböző felállítási helyeken, így garantálva azt, hogy figyelmük ne lankadjon, és mindig megfelelő éberséggel tudjanak reagálni.

A teherportán sincs megállás, a folyamatosan érkező konténerek beléptetése, azok ellenőrzése, esetleges sérülések rögzítése is kötelességünk. Az IDSS-nek köszönhetően az ilyen esetekről megbízónk azonnal tud tájékozódni online, és ha kiszállításkor vele szemben felmerül panasz, bizonyítani tudja, hogy a konténer már sérülten érkezett a területre. A megrendelőnk (anyagi) érdekeit folyamatosan szem előtt tartjuk, mert a precizitás és a dokumentáltság nagy támogatást jelent számukra esetleges vitás kérdésekben.

Külön említést érdemel a tartálykocsik ellenőrzése, ami rendkívül felelősségteljes feladat. Ezekre fokozott figyelmet kell fordítanunk a veszélyes anyagok miatt, ha adott esetben szivárgást tapasztalunk, vagy komolyabb rongálást észlelünk, haladéktalanul értesítjük a katasztrófavédelmet, vagy a megfelelő hivatalos szerveket.

Permanens járőr szolgálattal biztosítjuk a területre tévedő személyek kiszűrését, melynek kiemelten fontos szerepe van, hiszen a kötöttpályás vasúti szerelvények ingázása miatt a teljes körbekerítés nem lehetséges. Segítségünkre vannak a térfigyelő kamerák, melyeken nyomon követhető az objektum minden pontja. Ezen feladatok ellátása azonban csak egy részét képzik az őrutasításban foglaltaknak, terjedelmi és szakmai okok miatt ezeket teljességében nem lehet felsorolni és részletezni.

Az állandó dolgozókon kívül megfordulnak a területen fuvarozók, futárok, vendégek is, az ő esetükben nagy figyelmet kell fordítanunk a munkavédelmi előírások maradéktalan betartatására, a védőruházat viseletére, amit a hatóságok rendszeresen ellenőriznek is.

A szakmánkat egyesek lekezelően értékelik. A sajnálatosan kialakult klisével szemben, a valóság teljesen másképp fest.  Mi a szolgálati helyeinken teljes mértékben részt veszünk partnereink termelési és logisztikai folyamataiban.

De, ami ennél is fontosabb, hogy hozzáadott értéket teremtünk.

 

Megbízónkkal remek az együttműködés, segítőkészek és rugalmasak. Kollégáink nagy elhívatottsággal és szakmai felkészültséggel végzik mindennapi teendőjüket,-  ezúton is köszönjük munkájukat.

 

Kaufmann Péter

Területi vezető