Okirat-hamisítás

Az okirat-hamisítás talán legelterjedtebb és legnehezebben bizonyítható módja az okirat átdátumozása.

shutterstock_33415789_800_bEgy elbocsátott, korábban magas beosztásban dolgozó, aláírási joggal rendelkező személy nagy kárt tud okozni a vállalatnak, ha egy eltulajdonított céges bélyegzővel fiktív szerződést köt egy barátjával olyan termékre vagy szolgáltatásra, amit a vállalatnak nem áll szándékában igénybe venni, különösen azon a borsos áron, amit a fiktív szerződésben meghatároztak.

Mivel azonban az okirat-hamisító volt munkatárs, a szerződésbe akkori dátumot ír, amikor még aláírási joggal rendelkezett a vállalatnál, és a hivatalos céges bélyegzővel is ellátja barátjával kötött szerződését: a cég kénytelen fizetni. Ekkor egyszerre követi el a volt kolléga a csalást és az okirat hamisítást.

Elsőre ez tűnik „A Tökéletes Bűnténynek.” Az elkövetőnek még csak maszkkal sem kell elfednie kilétét, egy kényelmes fotelben ülve foszthatja ki áldozatát, a fegyvere pedig nem más, mint a toll, a bélyegző és a nyomtató. És mivel az okiratok valós korának meghatározását a tudomány mai állása szerint legfeljebb évszázados pontossággal lehet megállapítani, úgy gondolják, a lebukás esélye nulla. Ez persze csak részben igaz, mert a lebukáshoz gyakran elegendő az okirat relatív korának meghatározása.

De vajon mit tehet a jó magánnyomozó, hogy bebizonyítsa, ügyfele csalás áldozatává vált? A válasz: fordítsa az okirat hamisító ellen saját fegyvereit.

1. fegyver: A toll

shutterstock_55078099_800A grafológia az okiratok kormeghatározásának legegyszerűbb – de sajnos legkevésbé célravezető módja. Az okirat-hamisítók legtöbbje nem is sejti, hogy egy grafológus mit ki nem tud olvasni írásképünkből. Érdemes elvinni a hamis okiratot és több, a csalást elkövető személy által aláírt egyéb iratot egy igazságügyi grafológus szakértőhöz, aki a különböző időkben készült iratokon össze tudja vetni az aláírásokat. Az évek során az ember írásképe is változik, még ha egy átlagember számára nem is észrevehetően. Egy grafológus azonban észrevehet olyan apró stílusjegy változásokat a hamisító aláírásában, melyek csak a szerződésen szereplő dátum után alakultak ki. Az egyetlen probléma ezzel a módszerrel az, hogy a grafológiai kormeghatározás nem egzakt tudomány. Rengeteg tényező befolyásolhatja írásképünket (pl.: fáradtság, a lelki állapotunk, vagy csak éppen az, hogy ülve vagy állva írunk). Így aztán a grafológiai szakvélemény sem számít perdöntő bizonyítéknak Az igazságügyi írásszakértőé igen akkor, amennyiben azt a bíróság az általa kijelölt legalább két, egymástól független igazságügyi írásszakértő egyező szakértői véleményét elfogadja és beemeli a bizonyítékok közé.

2. fegyver: A nyomtató

shutterstock_31365349Csak kevesen tudják, hogy az újabb gyártmányú lézeres nyomtatók legtöbbje, minden egyes kinyomtatott oldalra egy láthatatlan vonalkódszerű, csak pontokból álló kódot nyomtat (kémpöttyök), mely tartalmazza a nyomtatás dátumát. Ezzel persze még nem vagyunk teljesen kisegítve. A bizonyítási folyamat első lépése, hogy az adott okiraton láthatóvá kell tenni a láthatatlan kódot. Ez még az egyszerűbb része, csak egy jól felszerelt laboratórium kell hozzá: erős UV fény és erős mikroszkóp alatt a kód azonnal láthatóvá válik. A neheze itt kezdődik, ugyanis csak nagyon kevés olyan szakember van, aki be tudja azonosítani, hogy melyik gyártó cég futószalagján készült a nyomtató gép.

De ha ezzel is megvagyunk, fel kell vennünk a kapcsolatot a nyomtatót gyártó cégnél egy olyan illetékes személlyel, aki a már láthatóvá tett kódból meg tudja állapítani a nyomtatás dátumát. Ez a kapcsolatfelvétel sem lesz könnyű, mivel egy külföldi multicég vevőszolgálatán az „Okirat hamisítás áldozata lettem az önök nyomtatója által. Tudna nekem segíteni a nyomtatványon lévő láthatatlan kód dekódolásával?” nem tartozik a gyakran feltett kérdések közé. De ha minden akadályt sikeresen vettünk, a lézeres nyomtató segítségével teljesen egzakt és pontos kormeghatározást végezhetünk, ami bármelyik bíróságon megállja a helyét.

Régi típusú tintasugaras nyomtatók esetén azonban sokkal csekélyebb az esélyünk a kormeghatározásra. Persze ez sem teljesen reménytelen, de több, a hamisító által használt nyomtatóval készített irattal kell hozzá mikroszkóp alatt összehasonlítani a fiktív szerződést a kormeghatározás elvégzéséhez.

3. fegyver: A bélyegző

belyegzoA bélyegző korának meghatározása egy viszonylag egyszerű, de mégis egzakt és viszonylag pontos módja az okirat korának meghatározására. Nincs szükség hozzá másra, csak néhány ugyanazon bélyegzővel  különböző időpontokban ellátott iratra, egy laboratóriumra – és persze egy jó szakemberre aki az összehasonlítást el tudja végezni. A bélyegzők folyamatos használatuk során egyre halványabban fognak, ezért gyakran cserélik bennük a festékpárnát. Könnyen előfordulhat, hogy a fiktív szerződésen a bélyegző tintájának kémiai összetétele még csak nem is egyezik a fiktív szerződés dátuma alatt használt tintáéval, de ha megegyezik, a szakértő összehasonlítja a bélyegző festékének láthatóságát és benyomatának mélységét a többi iraton lévőével. A fiktív szerződést mindenképp olyan iratokkal kell összehasonlítanunk, melyek az azon szereplő dátum előtt nem sokkal – és olyanokkal is melyek az után nem sokkal készültek. Ha a fiktív szerződés bélyegzőjének benyomata hasonló mélységű (hasonló erővel nyomták rá a bélyegzőt) de tintája mégis jelentősen halványabb vagy éppen erősebb, mint a többi iraton, egyértelmű, hogy más időpontban készültek, és bizonyítani tudjuk, hogy ügyfelünk csalás áldozatává vált. Ha elegendő különböző időben lepecsételt irat áll rendelkezésünkre, hozzávetőlegesen még azt is ki tudjuk következtetni, hogy mikor pecsételték a fiktív szerződést valójában.

Hogyan tudunk védekezni?

1. Ha egy magas beosztásban dolgozó alkalmazottunkkal problémánk van, soha ne fokozzuk le, hanem mondjunk fel neki és azonnal mentsük is fel a munkavégzés alól. Sokkal több kárt tud okozni cégen belül, mint kívül, mert hozzáfér minden céges információhoz – vagy éppen a bélyegzőhöz.

2. Szerződéskötés előtti céges irányelvként kell meghatározni, hogy a szerződés valamennyi oldalát le kell szignóznia az aláíró vezető mellett egy másik, erre kijelölt szakterületi kollégának, vagy ellenjegyzéssel kell ellátnia a vállalat jogászának, ügyvédjének, vagy a pénzügyi-gazdasági vezetőnek.

3. Aki még régi fajta, tintába mártós bélyegzőt használ, az mindenképp cserélje le egy önfestékező bélyegzőre – a régi típusúnál nem lehet egzakt módon megállapítani, hogy az adott okiratot mikor pecsételték le.

4. Ügyeljünk, hogy irattárunk rendezett és naprakész legyen, érdemes minden iratból több példányt is lefűzni, nem csak abc sorrendben, hanem dátum szerint is.