Van-e helye nőknek a vagyonvédelemben?

Röviden és tömören: igen. Számos olyan terület van a vagyonvédelmen belül, ahol kifejezetten női munkavállalókra van szükség, pl. dolgozói átvizsgálásnál, olyan helyeken, ahol sok női alkalmazott van, vagy VIP testőrök esetén, ha a védett személy maga is nő.  A sztereotípia szerint viszont a vagyonőr egy hagyományosan “férfias” munkakörként él az emberek tudatában. Alábbi interjú ezt az előítéletet igyekszik ledönteni azzal, hogy bemutatjuk egy fiatal vagyonőrnő kollégánkat. Sponga Anita lassan fél éve dolgozik cégünknél koordinációs központ diszpécser munkakörben, 25 éves, ez a harmadik munkahelye.

 

Miért választottad a vagyonőri szakmát?

Éppen álláskereső voltam, és a hirdetések böngészése közben felkeltette az érdeklődésemet egy álláshirdetés leírása. Operátori pozícióról volt szó, ahol egy vagyonőr figyeli az embereket egy monitor mögött ülve. Mivel addig bele se gondoltam, hogy a kamerák túloldalán hús-vér emberek ülnek, akik vigyáznak ránk, nagyon érdekesnek találtam, milyen lehet belátni a kulisszák mögé. Ekkor döntöttem úgy, hogy nekivágok az OKJ-s képzésnek.

 

Mennyire nehéz elhelyezkedni a szakmában?

Nem érzem nehéznek az elhelyezkedést, ilyen szempontból is előnyös ez a munkakör. Számomra nagy előny volt, hogy az első munkahelyemen is operátor voltam, nem egyszerű vagyonőr, és ez később is előnyt jelentett mindenhol. Úgy érzem kevés jó szakember van ebben a szakmában, és könnyű kiemelkedni, ha valaki igényes a munkájára, vagy ha például ért a számítógéphez, vagy beszél nyelveket.

 

Furcsállották-e a családtagjaid/barátaid, hogy ilyen hagyományosan „férfiasnak” tekintett szakmát választottál?

Valamilyen szinten igen, hiszen a családom és baráti társaságom nő tagjai nőiesebbnek tekintett szakmákban helyezkedtek el, valamint mindannyian a klasszikus hivatali munkarendben dolgoznak, ellenben én 24 órázom. Természetesen, amikor látták, hogy beleéltem magam és tetszik nekem ez a munkakör, akkor mind támogattak céljaim elérésében.

Mennyire lehet összeegyeztetni ezt a munkát a magánélettel?

Őszintén szólva ez a legnehezebb a munkakörben, ez az „árnyoldala” ennek a szakmának, ugyanis váltásokban dolgozunk, mindig igazodnunk kell egymáshoz. Mivel a beosztás el van készítve hetekre előre, ha hirtelen adódik magánéleti program, ami miatt el kell valahova menni, és szabadnapra van szükség, nehéz átvariálni.

A párkapcsolattal is nehéz összeegyeztetni, hiszen, ha a másik félnek más a beosztása, keveset találkozik a két fél. Egy idő után, amikor a gyerekvállalás aktuálissá válik, még nehezebbé válik mindez, úgy érzem, hogy emiatt inkább a fiatal nőknek lehet ez ideális munkahely, vagy az idősebb, illetve már felnőtt gyerekkel rendelkező nőknek.

 

Hosszú-e a 24 óra? Hogyan lehet ennyi ideig megőrizni az éberséget?

Mindenképpen kipihenten kell érkezni, tehát rá kell készülni erre már előző nap. Itt nem játszik az, hogy előző nap az ember elmegy bulizni, és aztán beesik az a munkahelyére, ahol nagy nehezen lehúzza a műszakot. Máshol se jó ezt eljátszani, de ebben a szakmában ez elképzelhetetlen. Természetesen néha egy jó kávé vagy energiaital segít megőrizni az éberséget, de így sem könnyű 24 órát fent lenni. Egyszerűen a bioritmusunk nem így lett kitalálva, és fel is borul egy kicsit mindez a beosztás miatt, ami abban nyilvánul meg, hogy szabadnapjainkon gyakrabban kell nappal is aludnunk.

 

Melyek a szakma szépségei?

Annak ellenére, hogy ebben a szakmában nagy a felelősség, nem túlságosan megerőltető, legalábbis itt a recepción nem az. Pl. ami az adminisztratív munkákat illeti, nekünk 24 óránk van arra, amire másnak 8 órája. A bérezés is elég jó a feltételül szabott végzettségi szinthez képest. Csak egy OKJ kell hozzá, ugyanúgy, mint például egy kereskedelemben dolgozónak, viszont itt jobbak a bérek.

Lehet, hogy csak én vagyok szerencsés, de úgy érzem, hogy nagyon kifogtam, mert ebben a szakmában remek kollégáim voltak eddig, ennek is nagyon örülök.

Miért döntöttél úgy, hogy megpályázod ezt a pozíciót cégünknél (recepciós)? Mi volt szimpatikus a cégben? Ismerted-e korábban a céget?

Testhezállónak tűntek a feladatok a leírás alapján. Igaz, vonzott a szakma, de nehéz fizikai munkát igénylő telephelyőrzést nem szívesen vállaltam volna. Tetszett, hogy adminisztratív munkát is kell a recepción végezni, és van felelősség.

Még kislánykoromból ismertem egyébként a céget a Fábry Showban lévő reklámból. Később a neten gyakran találkoztam a hirdetéseivel, egy megbízható, nagy cégnek tűnt, ezért bizalommal jelentkeztem, és felvételt is nyertem.

 

Van-e szakmai sikered? Amire büszke vagy, stb.?

Itt, az Őrmesterben eltöltött fél év inkább tanulással és tapasztalat gyűjtéssel telt, de azért már volt több kisebb-nagyobb sikerem is. Az adminisztratív munkánk részeként feladatunk az új cégekkel történő kapcsolatfelvétel, például bemutatkozó e-mail formájában. Amikor ilyen kiküldött levél után az adott cég kapcsolattartója ajánlatot kér tőlünk, vagy akár megrendel egy szolgáltatást, az egy nagyon jó érzés, hiszen hozzájárultunk az eredményhez.

 

Meddig fogsz várhatóan ezen a pályán maradni, mik a terveid, távlati céljaid?

Amíg fiatal vagyok, nagyon jó lehetőség ez számomra, a korábban említett előnyei miatt, azonban hosszútávon pont amiatt, hogy nem családbarát a 24/48-as beosztás, nem biztos, hogy tudok a pályán maradni.

 

Szeretsz-e nálunk dolgozni?

Igen. 😊